Kimyasal Peeling Nedir?
Cildi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için bir veya birkaç kimyasal ajanın deriye uygulanması ile çeşitli derinliklerde kontrollü hasar oluşturarak sağlıklı bir derinin ortaya çıkmasınıhedefleyen bir uygulamadır. “Kimyasal peeling” te amaç deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve rejenerasyon sırasında yara iyileşmesinin tetiklediği kollajen ve elastin üretimi artışından yararlanarak çeşitli lezyonların tedavisini sağlamaktır. Bu tedavi ile deriye yüzeyel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir asit uygulanır. Çok sayıda kimyasal peeling ajanı olmakla birlikte en sık kullanılanlar alfa hidroksi asitler (AHA) (glikolik asit, meyve asitleri, laktik asit), salisilik asit (beta hidroksi asitler (BHA)), trikloroasetik asit(TCA), Jessner solüsyonu ve kombinasyonlarıdır.
Nasıl uygulanır?
Yüz, boyun, göğüs, eller ve kollara , işlemin derinlik seviyesine göre yüzeyel, orta ve derin uygulamalı olarak 3 farklı tipte gerçekleştirilmektedir.
Kimyasal peeling ağrılı bir uygulama mıdır?
Yüzeysel ve orta derinlikte peeling uygulama sırasında ve sonrasında ciltte hafif bir yanma oluşabilir. Genellikle ağrı olmaz. Derin peeling ağrılı bir uygulamadır. Genellikle lokal anestezi altında uygulanır.
Kimyasal Peeling sonrasında ciltte istenmeyen bir görünüm olur mu?
Kimyasal peeling işleminin derinliğine bağlı olarak hafif kızarıklık veya güneş yanığı benzeri reaksiyon oluşur. Yüzeyel tipte 1-5 gün süren kızarıklık, hafif soyulmalar olur. Orta derinlikte peeling sonrası belirgin kızarıklık, ödem ve deride gerginlik yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşumu olağandır; bu tabaka 7-10 günde soyulur.
Kimyasal peeling işlemi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
- Oluşabilen kabuklar soyulmamalıdır.
- Doktorunuz tarafından önerilen nemlendirici ve güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
- Güneşten korunmaya dikkat edilmelidir.
- Uygulama sonrasında makyaj yapılmamalı, bazı özel kremler dışında farklı bir ürün kullanılmamalıdır.
Kimyasal peeling kimlere uygulanmamalıdır?
- Uygulama alanında aktif uçuk enfeksiyonu veya açık yarası olanlara
- Gebelik veya emzirme döneminde son 6-12 ay içinde izotretinoin tedavisi alanlara (yüzeysel peeling için 3-6 ay, orta-derin peeling için 6-12 ay beklenmelidir)
- Foto duyarlılığa neden olabilecek ilaç (tetrasiklin) kullanımı ve Doğum kontrol hapı kullananlara
- Aspirin allerjisi olanlara
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlara
- Hipertrofik skar, keloid öyküsü olanlara
- Koyu ten rengi olanlara
Kimyasal peeling hangi mevsimde yaptırılmalıdır?
Bu uygulama sıklıkla kış aylarında, havanın güneşli olmadığı dönemlerde tercih edilmelidir.