Neden Botoks Yaparız?

Deride zamanla gelişen elastikiyet kaybı ve güneş hasarı gibi nedenlerle oluşan kırışıklıklar özellikle tekrarlayan mimik hareketlerimizin yoğun olduğu alın, kaş arası, göz çevresi, dudak üstü ve boyun gibi bölgelerde oluşur.

Biz kliniğimizde kırışıklıkları gidermek için kas hareketlerini geçici olarak azaltmamızı sağlayan botulinum toksin uygulamasından faydalanırız. Bu toksin, clostridium botulinum adlı bir bakterinin ürünüdür ve laboratuar şartlarında üretilir.

Etkisi kırışıklığa neden olan kasları geçici bir süreliğine gevşetmektir. Eskisi kadar güçlü çalışamayan kaslar deriyi sıkıştıramadığı için kırışıklık görüntüsü giderilmiş olur.

Botilinum Toksini Nedir?

Toplumdaki yaygın inanışın aksine botulinum toksini bir yılan zehri değildir. “Clostridium Botulinum” adlı bakteri toksininin laboratuvar teknikleri kullanılarak saflaştırılması ile elde edilen bir ilaçtır. Bu ilaç 20 yılı aşkın bir süredir, kas kasılmalarına karşı rahatlatma sağlamak amacıyla tıbbi olarak kullanılmakta ve enjekte edildiği bölgedeki kasları bir süreliğine gevşetmektir. Kozmetik alan dışında kas ve nörolojik bozuklukların giderilmesinde, serebral palsi ve spastisite gibi hastalıklarında tedavisinde, istemsiz olarak yapılan ve tik haline gelen mimiklerin giderilmesinde, migren ve gerilim tipi ağrıların tedavisinde ve şaşılık tedavilerinde de kullanılmaktadır. 

Botoks Güvenli Bir Uygulama Mıdır?

Botoks FDA (Amerika Gıda ve İlaç İdaresi)’nin kullanımını onayladığı bir ilaçtır.

Mimikler tamamen kaybolur mu?

Doğru ellerde güvenli ürünlerle botilinum toksin uygulaması ile mimikler kaybolmaz .Amacımız  mimiklerin aşırı hareketini azaltmaktır, mimikleri yok etmek değildir.

Botoks hangi bölgelere uygulanır?

Üst yüz botoksu ile yorgun, mutsuz, üzgün yüz ifadelerini değiştirilip, tazelenmiş, genç bir yüz görünümü elde edilmektedir. Bu amaçla yüz bölgesinde alın, göz çevresi, iki kaş arası (glabella), gerektiğin de burun üst-yan duvarlarına (tavşan çizgileri) ve dudak çizgilerine (barkod çizgileri) toksin uygulaması yapılmaktadır. Uygulamanın 3-4 ayda bir yapılması önerilmektedir.

Alt yüz botoksu ile boyun kasının aşırı kasılmasıyla oluşan dikey bantların görünümünün azaltılması amaçlanmaktadır. Bu uygulamanın 3-4 ayda bir yapılması önerilmektedir.

Masseter botoksu çene bölgesindeki çiğneme kası olarak görev yapan masseter kasının diş sıkma , diş gıcırdatma gibi sebeplerle aşırı büyümesi nedeniyle yapılmaktadır. Aşırı büyümüş kas dokusu estetik şikayetlere yol açmakla birlikte, diş kayıpları ve diş eti problemlerine de sebep olmaktadır. 6 ay da bir yapılması önerilmektedir.

Aşırı terleme yaşam kalitesini düşüren, sosyal hayatı olumsuz etkileyen ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Koltuk altı, el ve ayak bölgesi aşırı terleme tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri terleme botoksudur. Yoğun terleme yaşanan bölgelerde yapılan botoks uygulaması sonucu oluşan geçici kolinerjik sinir blokajı ile aşırı terlemenin önüne geçilmektedir. 3- 4 ayda bir yaptırılması önerilmektedir.

Migren ağrılarını hafifletme de , ataklarını azaltmada tetik noktalara yapılan botoks enjeksiyonu oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.3 -4 ayda bir yaptırılması önerilmektedir.

Botoks Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mimiklere bağlı çizgi ve kırışıklıklardan şikâyetçi olan herkes botoks enjeksiyonlarından faydalanabilir.

Statik kırışıklık dediğimiz kasın istirahat halinde iken oluşan kırışıklıklar botoks uygulaması ile yeterli açılmadığı durumlarda çizgiler ve kırışıklıklar dolgu enjeksiyonları ile desteklenmelidir.

İşlem süresi yaklaşık 10-15 dakikadır. Uygulama sonrası sosyal hayata devam edilebilir.

Bu durum kişiye göre değişir. Bazı kişiler botoks enjeksiyonlarının yapılması sırasında sızlama hissedebilirler. Tedavi öncesi enjeksiyon uygulanacak bölgelere anestezik etkili krem kullanılarak bu rahatsızlıklar giderilebilmektedir.

Botilinum toksine alerjisi olanlara, hamilelik veya emzirme döneminde olanlara, nöromüsküler rahatsızlıkları veya kanama problemleri olanlara, tedavi yapılması istenilen bölgede uçuk ve benzeri deri hastalıkları olanlara botoks uygulaması önerilmemektedir.

Botoks işleminin kalıcı bir işlem olmamakla birlikte etki süresi kişiden kişiye değişmektedir.

Botoks işleminin kalıcı bir işlem olmamakla birlikte etki süresi kişiden kişiye değişmektedir.

Botoks uygulamasının yapıldığı gün kişi yapılan bölgeye 2 saat su temas ettirmemeli, sıcak su ile duş yapmamalı, buhara maruz kalmamalı, yapılan bölgeyi ovuşturmamalı, masaj yapılmamalıdır. 4 saat dik pozisyonda durmalı, başını öne eğmemeli, yüzüstü yatmamalıdır.

Aşırı egzersiz ve güneş ışınlarına maruziyet botoks uygulamasının etki süresini kısaltmaktadır.